אדם שמתחרט על מצוות שעשה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
שמעתי שיש נוסח כזה שצריך להגיד אותו כדי שבמידה ואכן בן אדם יתהה על מצוות שעשה הנוסח מבטל את זה בכך שהוא אומר שאם הוא אכן יתהה על המצוות שלו אז לא באמת יתכוון לזה רציתי לשאול איך קוראים לזה?

תשובה:

שלום רב

אינני מכיר נוסח כזה. באופן כללי, הדין של תוהה על הראשונות, הוא שכאשר אדם מתחרט על המצוה שעשה, הוא בעצם מורד בכך במלכות שמים, ומפסיד את שכר מצוותיו, אולם אם הוא עושה זאת ללא שליטה מתוך כעס ללא דעה צלולה, זו גם לא מרידה במלכות שמים [אף שעצם הכעס אינו ראוי על פי היהדות ראה אגרת הרמב”ן בהרחבה] ולא נראה שיפסיד על ידי כך את שכרו.

מקורות:

ראה רד”ק יחזקאל יח, כא.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    כבר תקופה שיש לי חרדה מהנושא של ה׳תוהא על הראשונות׳, והיום קרה לי שלאחר מעין הרגשת יאוש כזה בגלל שחששתי שאולי זה קרה לי, אז עברה מחשבה של באמת תהיה על הראשונות, ולאחריה חזרתי בה, כי אני באמת חפץ במצוות שלי ומתפלל לקב״ה שהן ישמרו לי בעז״ה.
    האם יש לחזור בתשובה על המחשבה הזאת שעברה?