לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

להוריד את מחיר דירה ולקבל את היתרה כדמי תיווך

שאלה:

שלום וברכה,
אני מתווך בקניית בית. המוכר רצה 400000 ומצאתי לו קונה שמוכן לשלם את הסכום. העסקה התעכבה לכמה חודשים בגלל הקונה. עכשיו עוד פעם חזר הקונה אלי לקנות באותו סכום היינו 400000. בינתיים המוכר הוריד את המחיר ל-360000 אצל מתווך אחר ואני במקרה גיליתי את זה אבל לי עדיין מוכר ב400000 היות שיודע שאני יהודי והקונה יהודי, מדובר בחוץ לארץ. אני יכול לעשות השתדלות ולהוריד אותו ל- 360000 בעזרת השם ולבקש ממנו שהיות והקונה מוכן לשלם 400000 אני אקח את הפרש שהוא 40 אלף. זאת אומרת בתור דמי תיווך אני מוסיף 40 אלף בהסכמת המוכר.
האם אפשר לעשות את זה ? או יש דרך אחרת לקבל את ההפרש?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מוכר שמעוניין למכור דירתו ב360 אלף, מותר לומר לו אני ימכור ב400 אלף ואקח לי 40 אלף. ולכן אם אתה משכנע את המוכר שיוריד ל360 אלף ואתה תמכור ב400 אלף ו40 אלף ייעברו אליך – מותר. וכל זה רק כאשר נעשה בידיעת והסכמת המוכר.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות שלוחין סימן קפה סעיף ד

אמר בעל הבית לסרסור: המותר שימכר על כך יהיה שלך, אף על פי ששתק הסרסור, זכה במותר.

מוכח שמותר לומר לסרסור שיגביה את מחיר העסקה ויקח את התוספת לעצמו. וכמו כן יכול הסרסור לומר למוכר אני יגביה את מחיר העסקה והתוספת עבורי.