שכר טירחה על שידוך מתווך

שאלה:

קרוב משפחה (מתווך במקצועו) שידך לי מתווך לאחר שביקשתי ממנו מתווך שלא לוקח עמלה מצד המוכר. השידוך בוצע והחלו המגעים עם המתווך שהביא קונה לדירה ואף סוכמו התנאים המסחריים. יש לציין שהקרוב משפחה לא מכיר את הקונים או את המתווה המסחרי ולא נכח במשא ומתן.
עם קרוב המשפחה לא סוכם כלום לפני וההרגשה הייתה שהוא עושה את זה כטובה, אך כיום, רגע לפני החוזה, קרוב המשפחה מבקש שכר טירחה של אחוז ממני כיוון שלטענתו עזר בשידוך וחיבר את איש המקצוע.
האם יש מקום לבקשתו? אם כן ואם לא, אשמח למקורות…

תשובה:

שלום וברכה,

שדכן ומתווך שכרם על הקישור שחיברו בין הקונה למוכר, או בין החתן לכלה, ועל כך נהוג בשוק שמשלמים שכר. הפוסקים מביאים ששידוך בארמית הוא שקט – וישקטו המים תירגם האונקלוס "ושדיכו מיא". אדם שמצא את שידוכו נכנס למרגוע. והתשלום עבור מי שהביא את השידוך בפועל. ולא לאחר שחיבר בין השדכן לבין הצדדים. ועל כן הקרוב משפחה שהביא את המתווך, אין מנהג לשלם על חיבור כזה, ועל כן אין חובה לשלם לו כלל. [ובוודאי לא אחוז  – חצי מדמי התיווך.]

בהצלחה.