לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פלג מנחה / שמע בין השמשות

שאלה:

האם הדיו שניתן להתפלל מנחה וערבית בין פלג המנחה לצאת הכוכבים הוא לכתחילה ?

מי שקרא את שמע בין השמשות רשאי לסמוך על ספק ספיקא ולא לקרוא שוב את שלושת הפרשיות ?

תשובה:

שלום וברכה

למנהג בני אשכנז, אדם שאינו מקפיד להתפלל תמיד מנחה לפני פלג המנחה, אפילו אם ביום זה כך עשה, אינו רשאי לכתחילה להתפלל ערבית לפני צאת הכוכבים, וכל שכן אם התפלל היום מנחה אחרי פלג המנחה שהרי הוא עושה בזה תרתי דסתרי ממש. ספרדים הקלו בזה, אבל ודאי גם לספרדים מן הראוי לכתחילה לפחות ביום זה להתפלל מנחה לפני פלג המנחה, אלא שכאמור בבתי כנסת רבים של הספרדים לא החמירו בכך, וסמכו על כך שהם מתחילים ערבית בבין השמשות, ולא ממש לפני השקיעה.

ודאי אין להקל ראש בחיוב קריאת שמע. בכלל יש להבין שבדברים שהוכרעו בהלכה, כמו החיוב לקרוא קריאת שמע לאחר צאת הכוכבים בדוקא, ודלא כאותה שיטה בתוס' בברכות דף ב' ע"א, שוב בשבילנו זה כבר לא ספק, הוכרעה ההלכה! ולכן גם אם קראת בבין השמשות אין להקל ויש לקרוא שוב קריאת שמע בלילה.