הרגשת צרכים בזמן התפילה

שאלה:

שלום וברכה,
אם בזמן תפילת שמונה עשרה אני מרגיש גזים, מחכה עד שיעבור וממשיך ואחרי סיום שמונה עשרה אני יוצא לשירותים לצאת להגזים ופתאום רואה שיש לי גדולים. אני לא יודע שזה רק עכשיו התעורר או בעצם כשהייתי בתפילות עמידה והרגשתי גזים אולי זה היה גדולים. האם יצאתי ידי חובת תפילה.
או הפוך,
בזמן תפילת שמונה עשרה הרגשתי שיש לי גדולים, יצאתי לשירותים והתברר שזה היה רק גזים. האם צריך לחזור להתפלל מראש התפילה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בנוגע לשאלה הראשונה, אני מניח שהגוף אינו מטונף, אלא שלא זיהית נכון את הצורך, בזה אין בעיה, כיון שכאשר אדם יכול להעמיד את עצמו בשיעור פרסה הוא יוצא ידי חובה, ולכן כיון שיכולת להתאפק 72 דק' אין בעיה. כמו כן שיעור זה נאמר רק כשכבר לפני התפילה הרגיש שצריך, אבל אם זה התעורר באמצע שמונה עשרה – אין בעיה, ראה שו"ע סי' צב סעי' ב.

בנוגע לשאלה השניה, אם הצורך אינו דחוף עד כדי שעובר בבל תשקצו אינו מפסיק, ובכל מקרה גם אם הפסיק אינו חוזר לראש התפילה, ראה משנה ברורה שם.