השתתפות שכנים בהוצאות בניה על הגג

שאלה:

שלום הרב
בקומה העליונה של הבניין שלנו גרים שלושה שכנים שתי שכנים בנו על הגג באישור כל השכנים
עכשיו השלישי גם רוצה לבנות על הגג אך המהנדס אמר לו שיצטרכו לחזק את היסודות כי זה לא יחזיק שלוש תוספות בניה האם שתי השכנים שבנו כבר באישורו צריכים להשתתף איתו בעלויות
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

הוצאות יסודות צריכה להתחלק בין שלושת הדיירים, למרות שבשעה שהם בנו לא היו נצרכים היסודות. וראה מקורות.

בהצלחה.

מקורות:

בש"ך סימן שפ ס"ק ד הביא את דברי הסמ"ע שאם עלו כמה לספינה ויש עומס שמסכנת את הספינה, האחרונים שעלו הם צריכים לירד. וביאר הש"ך דוקא שהם שכרו אחרונים, אבל אם הם שכרו יחד עם הראשונים לא מחייבים אותם, ולא אומרים שהם המסכנים למרות שעלו אחרונים. וכמו כן בשכנים שבנו, לא נאמר כיון שהוא בנה אחרון וראשונים לא צריכים את היסודות לא נחייב אותם, ודינם שווה לשכרו מתחילה ביחד שכולם צריכים להתחלק בעומס.

גם אם נחלוק על הש"ך, כאן לכו"ע כולם צריכים להשתתף ביסודות, כיון שלשלושת השכנים יש רשות לבנות, והכובד הבנייה של שלושתם מכביד, וכולם צריכים לחזק את הבניין שיקבל את הכובד של כולם.