מתי אומרים קדיש יתום? / ההנהגה בשבעה

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
1) מתי האבלים אומרים בשבעה את הקדיש במנחה וערבית ? והאם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים?
2) מתי עושים את הניחום אחרי מנחה או אחרי ערבית?
3)מה עושים ביום האחרון של השבעה?
4) האם מותר לאבל תוך שבעה לשבת לאכול על כסא עם שולחן רגיל?

תשובה:

שלום וברכה

  1. למנהג בני ספרד קדיש נאמר רק אחרי המזמור שלאחר שמונה עשרה, אבל אחרי עלינו לשבח אין קדיש. למנהג בני אשכנז אומרים קדיש אחרי עלינו לשבח – אין עוד מזמור באמצע. לנוסח ספרד – חסידי, בערבית יש פעמיים קדיש יתום, אחרי שיר המעלות וגם אחרי עלינו.
  2. אם מתפללים מנחה ערבית ברצף מנחמים אחרי ערבית, אבל אם מפסיקים באמצע אפשר לנחם גם אחרי מנחה [אצל הספרדים בדרך כלל מביאים רב שידבר בין מנחה לערבית ואז זה לא מתאפשר.
  3. בבוקר לאחר שחרית יושבים כמה דקות לניחום אחרון, ואז קמים ועולים לקבר ובזה מסתיימת השבעה. יש ספרדים שנוהגים בלילה האחרון לעשות סעודה עם דברי הספד והתעוררות.
  4. לא. אבל תוך שבעה אינו יושב על כסא גבוה, גם לא בשעת האוכל. שלחן כמובן מותר

בשורות טובות ושבת שלום.