התחייב צדקה ופרט אצל שולחני – על מי העמלה?

שאלה:

בס"ד
אדם שהתחייב צדקה לעני מסויים ברבים, ואומר לילך אצל שולחני והשולחני מחייב פונדיון, את מי השולחני מחייב בפונדיון, את העשיר נותן הצדקה או את העני מקבל הצדקה?
האם שונה הדין אם נותן הצדקה הוא מלך?
אשמח לדעתכם המלומדת אם אפשר בצירוף מקורות.

תשובה:

לא הבנתי בדיוק, אנסה לומר את הסברא הפשוטה: אדם שהתחייב מאה שקלים לעני, ועתה הוא מחליט ללכת לפרוט מכספו אצל שולחני כדי לקיים חובתו, למה שהעני יספוג את המלה? העשיר התחייב כסף מסויים לצדקה ועליו לתת את הסכום המדוייק שהתחייב, אחת היא לו לעני מנין יבוא הכסף. אבל אם העשיר אמר לעני כך צ'ק זה ותקבל מהשולחני את תמורתו, ודאי שהעני סופג את העמלה.