ריבית

שאלה:

שלום רב, אני רוצה ללוות סך של 10000 דולר מאחד הגמחים שדורש ערבים טובים ואין לי ערבים טובים ניגש אלי חבר ומציע לי שהוא ידאג לי לערבים טובים בתנאי שאלוה לו חצי מהסכום האם יש בזה בעיה של ריבית, תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

לווה שעושה טובה למללוה תמורת ההלוואה נחשב לאיסור ריבית. ולכן המצאת ערבים למלוה בגין ההלוואה נחשב לאיסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

אסור ללווה לעשות טובה למלווה בגין ההלואה, וכמבואר בשולחן ערוך יורה דעה הלכות רבית סימן קס:

סעיף י:
אסור ללמד את המלוה או את בנו מקרא או גמרא, כל זמן שמעותיו בידו, אם לא היה רגיל בזה מקודם.

סעיף יב:
לא יאמר לו: הודיעני אם בא איש פלוני ממקום פלוני. הגה: וכן שאר רבית דברים בעלמא, אסור. ואפילו לטובת הנאה בעלמא, כמו שיתבאר בסוף הסימן. אסור לקדש אשה בהנאת מלוה, כגון שהיא חייבת לו ומרויח לה הזמן כדי שתתקדש לו (גמרא פ"ק דקדושין).

סעיף טו:

יש אומרים שאסור לומר לו אמור לפלוני שיתן לך ד' דינרין ואלוה לך מעות.