נוסח ברכת מעין שלש

שאלה:

למה בפתיחת מעין שלש אומרים "על העץ ועל פרי העץ", אבל בחתימת הברכה אומרים "על הארץ ועל הפירות"? למה שפתיחה מדגישים "העץ", ואילו בחתימה מדגישים "הארץ" [וכעי"ז לגבי גפן וחמשת מיני דגן]?

תשובה:

שלום וברכה

בסידור אוצר התפילות [תיקון התפילה] מבאר, שיש כאן שני שלבים, בתחילה מברכים על עץ שהוא מוציא את הפירות ועל הפירות, ובסוף מוסיפים בהודיה גם את הארץ שהיא מצמיחה את העץ, על הארץ ועל הפירות.

ערב טוב ומבורך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום רב.
    מדוע נוסח הברכה גלותי לכאורה ולא לוקח בחשבון שאנו בארץ ישראל עם שלטון יהודי (למרות שאינו דתי)?
    אולי כדאי להוסיף לקטע "וְעַל אֶרֶץ חֶמְדָּה טוֹבָה וּרְחָבָה שֶׁרָצִיתָ וְהִנְחַלְתָּ לַאֲבוֹתֵינוּ" את המילה "ולנו"?
    למה משתמשים בביטויים "וְהַעֲלֵנוּ לְתוֹכָהּ"? אנחנו כבר בתוכה ! או "וְנֹאכַל מִפִּרְיָּהּ וְנִשְׂבַּע מִטּוּבָהּ" אנחנו כבר אוכלים !.
    רק בסוף הברכה אנו מוסיפים "מחייתה", "גפנה" וכו'.
    אנחנו הרי לא רוצים לגלות חס ושלום ואז לעלות שוב.
    תודה

  2. שאלתך הראשונה לא ברורה לי, ההנחלה היתה לאבותינו ואנחנו יורשים מכוחם. לגבי שאלתך השניה, למיטב ידיעתי רוב עם ישראל עדיין לא כאן דבר שאגב יש לו השלכות הלכתיות ידועות "אין רוב יושביה עליה", וגם אלו היושבים בה, סובלים מאיומים מכיוונים רבים מאוד ונצרכים להשקיע הרבה דם ודמים בשמירה על חייהם ועל גבולותיה, זאת מלבד היות השלטון עצמו כפרני ומנוהל שלא על פי התורה, דברי שאינו נתון בפני עצמו אלא חלק משמעותי ביותר בנושא של נחלת הארץ, כיון שאנחנו לו עם לאומי שמחפש הגדרה עצמית סתם מתוך רצון לעצמאות וגאווה, היהדות היא דת ונחלת הארץ היא חלק בלתי נפרד מקיום מצוות הדת, כך שמדינה שאינה מנוהלת על פי תורה, היא בבחינת עיקר חסר מן הספר! תחשוב על הדברים.

  3. "מדינה שאינה מנוהלת על פי תורה" זה ענין של השקפת עולם.
    אם תשאל חילוני הוא יגיד שהיא כן מדינה מנוהלת על פי תורה ועוד איך…

    בכל מקרה, מי שגדל וחי בארץ , צריך להתפלל לעלות לארץ ולשבוע מטובה?!
    או שדי להתפלל לבנין ירושלים וביהמ"ק?

  4. 1. יתכן שהוא כך יאמר אבל הוא בודאי לא צודק… שהרי חוקי המדינה אינם תואמים לחוקי התורה, זו עובדה לא השקפת עולם. תמהני על דבריך המתמיהים..
    2. התפילה היא תמיד על כללות העם ולא על יחיד, ובלאו הכי הכלל תמיד שכאשר התוכן נכון ומתאים הוא לא משתנה גם אם המציאות שהוא מתאר אינה מדוייקת וכפי שאנחנו אומרים תפילת נחם.