עלייה לקבר בשנה הראשונה לפטירה

שאלה:

שלום וברכה,
סבתא שלי נפטרה בטז ניסן.ומאז לא עליתי לקבר שלה(בגלל חודש ניסן גם)
האם אני יכולה לעלות בכל זמן?או שיש ימים מסוימים שאוכל לעלות,ומה צריך לעשות שמגיעים אליה לקבר?
תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

בשנה הראשונה לפטירה נהגו לעלות רק בזמנים הקבועים, שהם סיום השלושים – בט"ז באייר, ובסיום ה11 חודש וסיום השנה [למנהג בני אשכנז לא עולים ב11 חודש אלא רק בסיום השנה]. מה שחשוב לדעת הוא שבפרט בשנה הראשונה הנפטר נתון תחת מידת הדין ונתבע על כל מה שעשה ולא עשה בימי חייו וזקוק מאוד למעשים טובים הנעשים לעילוי נשמתו, ובפרט לחיזוקים בשמירת המצוות שעושים צאצאיו. הלימוד זכות הגדול ביותר על האדם זה שהניח אחריו בעולם צאצאים שעובדים את ה' יתברך. לכן מעבר לאותה עלייה לקבר הכי חשוב זה להתחזק, לדאוג ללימוד משניות, הקפדה יתירה על המצוות, אמירת הקדיש.

בשורות טובות.