עלייה לקבר הבעל הראשון לאחר נישואין שניים

שאלה:

אישה שנשאה בשנית יכולה לעלות עם ילדיה ביום הזיכרון לקבר בעלה המת? (אב ילדיה?)

תשובה:

שלום רב,

יש שכתבו שלא להתאבל או להשתתף באירועי האבלות של הבעל הראשון כדי שלא לפגוע בבעל השני. כלומר, אין כאן איסור כל שהוא, אלא פשוט פגיעה מסויימת בזוגיות החדשה, אנשים מעדיפים שבן הזוג לא יהיה עדיין חלק מהאבל על בן זוגם הקודם.

בספר זכרון משה (תולדות החתם סופר עמוד 135) שמופיע כך: “פעם אחת ראה החתם סופר שאשתו השלישית אלמנת הגאון טיב גיטין הדליקה ביום כ”ח תשרי נר יארצייט לזכרון בעלה הראשון ונרתע לאחוריו כי היה גברא דקפדנא, אבל בצדקתו לא אמר לה מאומה כי אינו ראוי לה לעשות כך, ובפרט בפניו שלא לצער אותה, אבל הוא לעצמו גנח על הדבר ולדאבון ישראל נפטר אחרי כן גם הוא באותו היום כ”ה תשרי ומזליה חזא”.

וכעין זה מצינו גם במסכת מועד קטן (כא,ב) מתה אשתו ונשא אחרת אינו רשאי לדבר עמו תנחומין שהיא עגמת נפש לשניה.

אולם בספר תולדות רבינו של הגאון ממונקאטש עמוד כט הובא ששמר על היארצייט של אשתו הראשונה בכל העניינים בהדלקת הנרות, בלימוד משניות והקמת קרן על שמה (ומן הסתם גם בעליה לקבר).

כך שאם את מרגישה שיש בזה צורך של הילדים שתגיעי לאזכרה של הבעל הראשון, אין בכך בעיה אם הבעל השני אינו מקפיד על כך, אבל אם יכול להגרם לו איזו שהיא אי נעימות בענין זה אין לעלות.