גיור שנעשה בדיעבד במקום שיש חרם שלא לגייר

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: רב שגייר אנשים במקום שלא מגיירים שם, ועשה נגד תקנה. האם יש תופס לגיור כזה? ומה יש לומר על מעשה כזה?

תשובה:

שלום רב,

בדרום אמריקה היתה תקנה כזו לפני כמאה שנה שלא לגייר שם גיורים. וזה נעשה מחמת ההתבללות הגדולה שהיתה שם (ראה שו"ת דבר שאול, הג"ר שאול סתהון, יו"ד סי' ב'-ו'). ובו קבעו שגם מי שיעבור גיור שם לא יקבלו אותו. וראה בשו"ת הר צבי (יו"ד סי' רטז) שנשאל בדיעבד על גיור שנעשה שם לאחר החרם האם זה מועיל או לא. והשיב, שהגיור שנעשה בטל, גם משום שגיור היום ניתן לעשות משום ששליחותיהו קא עבדינן, ובמקום שעברו עבירה – עברו על החרם, ודאי שאין בכך שליחותיהו דקמאי, וממילא הגיור בטל.