קצר חשמלי שקלקל את המקרר

שאלה:

שלום רב,
שכן שלי שבונה את ביתו השתמש בחשמל שלנו בעבודות הבניה. הפועלים שלו הכניסו לשקע אצלנו מכשיר שגרם לקצר חשמלי בכל הבית, וכתוצאה מכך המקרר שלנו התקלקל.

האם השכן חייב בעלות תיקון המקרר?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

נהוג ששכן שערך שיפוצים ונגרם הזקים על ידי הפועלים, שמחייבים את השכן לשלם על כל הנזקים, ולא לשלוח את השכנים שניזוקו בטענה שיפנו לפועלים, והוא נושא באחריות הנזק. אמנם בסוגי נזקים שגם אם היה עושה היה פטור, כגון גרמא, אין לחייב את השכן על כך אם לא הייתה התחיבות מפורשת.

ולכן נראה שבמקרה הנ"ל לא ודאי שיהיה קצר, וגם כשמגיע קצר לא ודאי שיוזקו מכשירים חשמליים, ולכן אין לחייב לא בדיני אדם ולא בדיני שמים, וכ"ש שאין לחייב את בעה"ב על נזקי הפועלים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ש"ך ריש סימן שפו לגבי גרמי שחיובו דרבנן וחייב דוקא שפשע, וכאן לא פשע, וגם אינו גרמי כיון שלא ברי הזיקא, ולכן פטור המזיק.