הגדרת צורך גופו במוקצה בשבת

שאלה:

ילד רוצים לברכו ביום הולדת בכל מיני ברכות באמצעות מתנות קטנות. אחת הדוגמאות – לתת לו 'סרגל', ולברכו שיזכה תמיד להיות ישר בדרכיו.
הסרגל הוא 'כלי שמלאכתו לאיסור', אמנם יש לו גם שימושי היתר. האם השימוש בו לברך באמצעותו את הילד יחשב כ'לצורך גופו'?

תשובה:

שלום וברכה

נראה שזה אכן לצורך גופו, אבל משתי סיבות יש להמנע מכך: א. אולי הנותן שמניף את הסרגל עושה בו שימוש לברכה, אבל לילד אסור לקבל את הסרגל בידו… כך שמה הרווחת… זה בלתי אפשרי. ב. חשוב מאוד לתת לילדים את הריחוק מהמוקצה באוטומט… ילד לא מבין צורך גופו וכו', ילד צריך לחיות את התחושה שלא נוגעים בכלי כתיבה בשבת קודש.