רב שנשלח למכור את החמץ של המכולת ושכח

שאלה:

בס"ד
בעל מכולות שחתם על טופס מכירת חמץ ונתן אותו לרב השכונה.הרב טעה
ומצא את הטופס בחג בתוך כיס מעילו.
מה עושים
אם החמץ אסור האם הרב חייב לשלם
תודה
מוטי

תשובה:

שלום רב,

ראשית צריכים לברר האם אכן המכירה לא חלה. כידוע הרב הוא רק השליח למכור את החמץ, ולפעמים הרב אומר לגוי שהוא מוכר לו את החמץ של כל מי שמינה אותו שליח ומשום מה הטופס אינו נמצא במקום לפנינו. (כך זה נעשה גם במכירת החמץ שבאתר).

אם אכן הרב בטעות לא מכר את החמץ, החמץ נאסר. ולכאו' לא מועיל הביטול שנעשה ע"י בעל המכולת, ראה שו"ת דברי חיים ח"א או"ח סי' כא.

לשאלתך האם הרב חייב על הנזק שנגרם. התשובה היא מחלוקת, לדעת הנתיבות חייב, אמנם יש מהאחרונים שחולקים על דברי הנתיבות, ולכן מספק לא נוכל לחייב את הרב בזה. אמנם כאמור יש לבדוק את שליחותו של הרב שמכר לגוי, וכנראה הרב מוכר לכל מי שעשה אותו שליח, ולכן חלה המכירה גם עבורך.

בהצלחה.

מקורות: נחלקו האחרונים בדברי הגמרא בזולשפוט, לדעת הנתיבות סימן שו ששליח שמעל בתפקידו וגרם הפסד למשלח, חייב השליח, אמנם הפוסקים חולקים עליו בביאור הגמרא.