תפילה בליווי כלי נגינה בהלל

שאלה:

שלום וברכה לכבוד הרב,

האם מותר לומר את תפילת ההלל בבית הכנסת בליווי נגינה ( כמובן לא בשבת וביו"ט) ?

תשובה:

שלום וברכה

עוד לפני שנדון בעצם השאלה, ברור הדבר שבימים אלו של ספירת העומר זה אסור לגמרי משום דיני האבלות! גם בראש חודש הנגינה אסורה!

ולעצם השאלה: חכמי הדורות אסרו בכל תוקף נגינה בבית הכנסת, ולא רק משום עצם ההתדמות לגויים ועל פי גדרי האיסור הפורמלי של “בחוקותיהם לא תלכו”, אלא משום שבאותם ימים היתה סכנה רבה מצד האירגונים הרפורמים שרצו להחדיר רוחות נוצריות לבתי הכנסת, וגדולי הדור עמדו כחומה בצורה על עמידה על מנהגי היהדות ועקרונותיה, וידועה המליצה שהיה מצטט החתם סופר בענין זה “חדש אסור מהתורה”.

וכיון שכך נקבע על פי חכמי הדורות, חלילה לנו לשנות מתקנתם. השמחה בבית הכנסת יכולה להיות גם ללא כלי נגינה, מתוך הלב העולה על גדותיו!

מקורות:

ראה שו”ת חתם סופר ח”ו מסי’ פד עד סי’ צו, וחו”מ סי’ קצב באמצע התשובה, דברי מלכיאל ח”ה סי’ רה, כף החיים או”ח סי’ קנא אות יט ושם ציין גם ללב חיים ולשדי חמד שהביא עוד שיטות באיסור, ומנחת יצחק ח”ה סי’ צז.

הצטרף לדיון

תגובה 1