לקיחת אוכל מבית האבל בימי השבעה

שאלה:

הייתי בבית האבל והם אמרו שאצל אשכנזים לא שמים כיבוד על השולחן המרכזי. האם יש מנהג כזה ?

תשובה:

שלום רב

אכן מנהג בני אשכנז שלא לקחת שום דבר ובפרט מאכל מבית האבל עד תום השבעה מחמת הרוח רעה ששורה שם, אף שיש שביטלו מנהג זה.

מקורות:

על מנהג זה ראה חי' רבי עקיבא איגר סי' שעו, וראה אבן יעקב סי' מד שסבר שמנהג זה יש בו טעם רק אם הנפטר מת באותו הבית, אבל אם מת בבית החולים וכדומה אין בעיה. בס' יוסף אומץ שהוא אגב אחד מספרי המנהגים היודעים בין בני אשכנז סבר שאין טעם למנהג זה.

הספרדים כידוע נהגו הפוך, לעשות ברכות ולהרבות באכילה בשביל לברך לעילוי נשמת הנפטר.