ברכת המזון בסעודה שלישית כאשר ראש חודש במוצאי שבת

שאלה:

בשבת בסעודה שלישית שבלילה ראש חודש האם בברכת המזון מברכים יעלה ויבוא?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה יש לסיים את אכילת הפת לפני השקיעה וכך לא נכנסים לספקות ואומרים רק רצה ולא יעלה ויבוא. במקרה שהמשיך אכילתו גם בלילה נחלקו הדעות: במשנה ברורה נקט לעיקר שבמקרה זה העיקר הוא סוף האכילה ואומרים רק יעלה ויבוא, אולם הביא שיש שסברו שאומרים גם רצה וגם יעלה ויבוא, ולכן כאמור עדיף להמנע מהספק.

מקורות:

ראה משנה ברורה סוף סימן קפח.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. נדמה לי שיש קצת בלבול בתשובה:
    "…לדעת המ"ב בשם המג"א והרבה אחרונים אומר יעלה ויבוא ולא יאמר רצה, ולדעת הט"ז ועוד יאמר גם רצה וגם יעלה ויבוא" (לוח עיתים לבינה)

    ובמהדורת דרשו מובא מהגר"מ פינשטיין שאם אכל לפני השקיעה רק פחות מכזית יזכיר רק של ראש חודש אולם אם הוא מסופק אם אכל כזית קודם השקיעה או לא יאמר את שניהם כדעת הט"ז.

  2. שלום ותודה על האתר הנפלא
    מדוע הרב כותב שלכתחילה יש לסיים קודם השקיעה הרי המ"ב כותב להדיא אבל אם אכל פת גם בלילה וכן דייק בפסקי תשובות שכל הספק מתחיל רק אם אוכל כזית בלילה ולא בשקיעה
    תודה רבה