שטר בכתב ידו להעיד על ההלוואה

שאלה:

שלום וברכה
שטר בכתב ידו שנהוג לכתוב כשלוים אחד מהשני למה זה מועיל מלפני עיוור וכו' אם אפשר לטעון פרעתי?

תשובה:

שלום וברכה,

ראה רש"י ב"מ עה, ב שמבואר שטעם שצריך עדים או שטר משום שחוששים שיכפור מההלוואה, ואין החשש שיטען פרעתי. וראה עוד בסמ"ע (סימן עב ס"ק ד) שביאר, שהשטר מעיד שאכן היה הלוואה, ולגבי טענת פרעתי לא חוששים כיון שהיא טענה גרועה כיון ששטרו בידו. הסמ"ע לא כתב שלא נאמן לומר פרעתי, אלא שלמרות שיהיה נאמן אבל היא טענה גרועה. והש"ך (שם ס"ק ב) דייק מדברי הסמ"ע אלו שמועיל שטר בכת"י. מבואר שמספיק שיש ראיה שהיה הלוואה, וגם לא יטען במהרה פרוע כיון שיש שטר בכת"י.

אמנם לא ברור שמועיל שטר בכת"י לגבי הלוואה, מהש"ך שם נראה שלא מועיל.

בהצלחה.