הנאה מפרח הגדל בחצר משותפת

שאלה:

שכני מגדל בקרקע של כל הבנין קצת עשבים כגון נענע וכד'.
האם מותר לקחת לעצמי בלי רשותו נגיד גבעול אחד של נענע, לאחר שאני אומר ארצי גדלה, וע"ד זה שיהנו כל השכנים, כי מהכ"ת לעשות שימוש פרטי בחצר משותפת.
ועוד זה נהנה והשני לא חסר שעתיד לגדול ולא נהוג להקפיד על זה.
האם צריך רשות מפורשת או שניתן לסמוך על סתמא.
ומה הדין שיש בגוונא דיש לי עימו דו"ד בענין אחר, וקצת מקפיד עלי, האם בכה"ג אולי כבר לא מרשה. האם זכותו לא להרשות?

תשובה:

שלום וברכה,

שכן שמגדל גידולים בגינה משותפת, אם מדובר בגידול קטן וצדדי שלא מפריע לשכנים ומסכימים השכנים לכך, הרי העציץ שלו ולא ניתן לקחת ללא רשות. ואם מדובר בחלק ניכר בגינה המשותפת, אין הגידולים שלו פרטיים. לכן יש לבדוק כל דבר לגופו.

לקיחת ענף נענע כאשר הוא דבר שאין דרך להקפיד עליו, מותר לקחת ללא רשות, כמבואר בשו"ע סימן שנט. אך מדית חסידות שלא לקחת, ואולי כאן שהוא רכוש משותף, גם ממדת חסידות מותר.

בהצלחה.