סוחט מספוג בשבת עם בית אחיזה

שאלה:

שלום לרב,
ספוג עם בית אחיזה שכתבו בסימן שכ סעיף יז, האם מותר בין אם הספוג מלא וספוג במים, להשתמש בו בשבת. או מדובר שהוא יבש וסופג לתוכו את הנוזל שנשפך ?
לשיטת השו"ע שם.

תשובה:

שלום וברכה

מותר גם כשהוא מלא מים, הסברא להתיר היא שמשום שיש לו בית אחיזה הוא כמריק מים מכלי ולא כסוחט. ראה משנה ברורה שם ס"ק מח בשם הגר"א שבמדובר הוא באופן שפסיק רישא שיסחט ואעפ"כ מותר באופן שיש לו בית אחיזה. אמנם אין זה מוסכם על כל הפוסקים, יש ראשונים שסברו בשבת קמג ע"א שכאשר יש בית אחיזה זה לא פסיק רישא שיסחט, ויש שסוברים שהמדובר דוקא בפסיק רישא דלא ניחא ליה וסומכים על הערוך שמתיר, כך שלמעשה יש להחמיר באופן של פסיק רישא, וראה בית יוסף שם.