מצאתי חמש שקל בעגלת סופרמרקט

שאלה:

אם אני בסופר באתי לקחת עגלה ולא היה לי חמישה שקלים ומצאתי עגלה פנויה עם חמישה שקלים
השתמשתי בעגלה ועכשיו החמישה שקלים אצלי
זה נחשב גזל?

תשובה:

שלום וברכה,

יש לדון במטבע של חמשה שקלים שנשכח בעגלה של סופר האם נאמר שהמקום נחשב סימן, כיון שנשכח במקום בו הונח המטבע.

אך לדינא נראה שהמוצא יכול לקחת את המטבע לעצמו, מב' טעמים. א. אם נמצא מחוץ לסופר גוי שמנקה או מסדר עגלות, דינו כמצא מעות בבית כנסת שיש שם מנקה גוי שמבואר בגמרא שלמרות שהרוב יהודים הרי הוא של מוצאו מחמת שהגוי מנקה, מסתבר שימצא הוא. ב. לצערנו מצוי תמיד עובדים יהודים מחוץ לסופר שמחפשית אם נשכחו מטבעות בעגלות, ומיד חוטפים לעצמם, ומוחזק הדבר שמיד שנשכח המטבע נחטף המטבע על ידם, והמאבד ודאי מתייאש מיד שעזב את העגלה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה גמרא ב"מ כד, א