אמר מוריד הגשם ותיקן בתוך כדי דיבור למוריד הטל

שאלה:

1. מה הדין לאדם שאמר בטעות משיב הרוח ותוך כדי דיבור תיקן למוריד הטל? האם צריך לחזור לאתה גיבור? הבנתי שיש כזו דעה
2. מה הדין לאדם שאכל לחם רק בכדי להעביר את הטעם החריף שפיו. האם יברך? מה לגבי ברכת המזון אם אכל כזית? הוא הדין בטעימה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. בשו"ת שבט הלוי ח"ו סי' טז כך סבר, שהתיקון כאן אינו עוקר את האמירה הראשונה אלא רק מוסיף עוד שבח וזה לא מועיל, וכן הובא בהליכות שלמה פרק ח סעי' יג מהגרש"ז אויערבך. אולם בס' אישי ישראל פרק כג הערה קח הובא מהגרי"ש אלישיב שכן מועיל תיקון בתוך כדי דיבור.
  2. אם אכן זו כל המטרה נראה שדינו כטפל שאינו מברך עליו. אם אכל כזית קשה להאמין שאכן זו כל המטרה ואין לו הנאה ורצון בלחם מצד עצמו.