שילוח הקן ללא הפקרת הקן / ביצים עם נימי דם

שאלה:

שלום וברכה,
על אדן חלון באחד מחדרי ביתי נמצא קן עם שתי ביצים. רציתי מאוד לקיים שילוח הקן ושמחתי על ההזדמנות.
א. כיוונתי שאיני מעוניין בביצים קודם השילוח. ובאמת אינני מעוניין בהם ואני מתכונן באיזשהו שלב לסלק הכל משם ולנקות (אולי אחרי שהגוזלים יעופו).
ג. היה בדעתי להפקיר את המקום שם הקן נמצא לפני השילוח אך בשעת מעשה לא זכרתי להפקיר. האם מועיל מה שהיה בדעתי להפקיר לפני השילוח ומה שהיה בדעתי שאיני רוצה בביצים קודם השילוח ?
ב. הברחתי את האם ואז לקחתי את הביצים וכיוונתי לזכות בהם.
ג. הביצים היו בני כשבוע אך בדקתי אותם והם היו לבנות לגמרי ולא כהות ובלי פסים של נימי דם.
ד. לא היה לי מה לעשות עם הביצים וגם רציתי להחזיר אותם לאם אז החזרתי אותם לקן ממש שתיים/שלוש דקות אחרי שלקחתי אותם. אני מסופק אם האם שמה לב שהם נלקחו באותו פרק זמן. כלומר היא ברחה והסתובבה בחוסר עונים אבל קצת אחרי שהחזרתי את הביצים היא חזרה והמשיכה לדגור עליהם.

האם קיימתי את המצווה כמו שצריך ?? ואם לא האם אני יכול שוב להפקיר את הביצים ואת המקום בו נמצא הקן ולקיים שוב את המצווה (כמו שהרב יבאר לעשות) ?

תשובה:

שלום וברכה

הכרעת הגרש"ז אויערבך ועוד, שאף שלכתחילה ראוי להפקיר את המקום קודם, כיון שכיום אנשים לא מעונינים בביצים האלו הם נשארים הפקר גם לאחר הטלתן. שבוע זה קצת הרבה, אני מקווה שאכן לא היו נימי דם, אמנם אם עשית זאת באופן שהיונה חוזרת יתכן שקיימת את המצוה בכל מקרה, כיון שבסוף יצא אפרוח כך נראה בברכי יוסף סי’ רצב ס”ק ז. באופן עקרוני אין חיוב לזכות בביצים אף שכך נהגו, ואם לא זכה ניתן לקיים את המצוה אפילו כמה פעמים, אחרי שזכית שוב לא ניתן לקיים. כך מבואר בשו"ע שם סעי' ה, ולא הוזכר שם שיש אפשרות של הפקרה, כך שאינני יודע אם יועיל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על המענה.
    מה לגבי מה שכתבתי בחלק הראשון בסעיף ד' ?
    לגבי שהחזרתי את הביצים זמן קצר אחרי שלקחתי אותם ואני מסופק אם האם שמה לב שהם נלקחו באותו פרק זמן שהיא ברחה ?
    האם יש צורך דוקא שהאם תשים לב שהביצים נלקחו ? האם יש פרק זמן מינימלי מלקיחת הביצים עד להחזרתם ?