נגזל שרוצה לעשות דין לעצמו

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום. האם מה שמופיע בשו"ע חלק חו"מ (סימן ד') בדין עושה אדם דין לעצמו האם זה אקטואלי גם בימינו, ואם כן האם מותר לנגזל לקחת גם חפץ שוה ערך או יותר ואח"כ לדון עם בעל החפץ.

תשובה:

שלום וברכה,

דין עביד איניש דינא לנפשיה תקף גם בזמננו, ולכן באופנים המותרים יכול לעשות דין לעצמו.

ברמ"א הובא מחלוקת האם מותר לקחת חפץ אחר עבור חפץ הגזול, או שרק החפץ הגזול עצמו מותר לחטוף. אך לקחת חפץ במחיר גבוה יותר אסור, גם כאשר בכוונתו לדון על כך בב"ד.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן יד. וראה עלון המשפט גליון מספר 101.