האם מותר לגרושה לתת מתנות לגרוש שלה

שאלה:

האם מותר לגרושה לתת מתנה לגרוש שלה?

תשובה:

שלום רב,

אני לא יודע. הנטייה שלי לומר שזה אסור או לא ראוי. אבל לא ברור לי שזה אכן כך.

באופן כללי חז"ל קבעו הרחקות שיש לעשות בין גרוש לגרושה. כולל שלא ישוחחו ביניהם (ההתייחסות בחז"ל היא כמובן לשיחות פנים מול פנים – לא היו בזמנם אפשרויות אחרות). כפי שמבואר בכתובות כז, ובשו"ע אבה"ע סוף סי' קיט. כך שאין ספק שליחת מתנה מאחד לשני הוא דבר שגורם לקירוב הדעת בניהם ולכן מן הראוי שזה יהיה גם אסור. אולם הרמ"א שם הביא הלכה נוספת שמותר לאדם לזון את גרושתו, אבל רק אם ישלח לה את המזונות (הצדקה) דרך שליח ולא יתן לה בעצמו. כלומר, מותר לתת לגרוש לתת לגרושתו מתנות צדקה. אבל יתכן מאד שזה דווקא צדקה מאחר שהיא נזקקת. (ראה שם בבית שמואל שהביא את מקורו, שהמדובר הוא בצדקה). אבל סתם לתת מתנות מאחד לשני דבר שעשוי מאד לגרום לקירוב הדעת ביניהם לכאורה יש מקום לומר שזה לא ראוי גם אם זה ע"י שליח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני גרוש ומשלם מזונות לילד בן 4.5 האם שייך להוסיף על המזונות עוד שכר טרחה

    הבנתי מחבר שלי שזו מצווה מהתורה לתת כסף לגרושה יתרה מסכום המזונות המוסכם

  2. ודאי אם יש לך לתת לה יותר, אדרבה, זו הצדקה הכי חשובה! זו גם דאגה בראש ובראשונה לילד שלך, ומה יותר חשוב מזה?…