מקרים בהם אשה שאינה שומרת מבקשת מבעלה דברים בעייתיים הלכתית

שאלה:

שלום רב,
אדם שאשתו לא שומרת תורה ומצוות כלל והוא כן שומר ב"ה,
מה עליו לעשות במקרים הבאים:
1. אשתו מבקשת ממנו שישגיח על בנם התינוק כדי שתוכל להתאפר בשבת.
2. אשתו מבקשת שיעביר אליה את הסלט שהכינה שכולל פטרוזיליה, חסה וכד' מגידול רגיל ללא פיקוח חרקים.
3. אשתו מבקשת שיגיש לה כוס מים או מאכל (והיא אינה מברכת על האוכל)

אציין שמדובר במצב של חוסר שלום בית בגלל פערי דת וכל הערה דתית או הלכתית עלולה להביא למריבה, צעקות, החרפת הבעיות וכו

תשובה:

שלום רב,

צריכים להבין ולהפנים היטב כאשר מדובר בסיטואציה כזו, אסור להעיר, להפריע, לאשתך מחמת סיבות הלכתיות אלא אם כן, אתה עצמך עובר על איסור ואז זה אסור. לכן, כאשר היא עובר על איסור אפילו אם אתה מסייע לה באופן עקיף, אבל לא באופן האסור עליך, אתה צריך להושיט יד ולסייע, ואל לך להיתפס כאילו אתה רוצה להכתיב לה מה לעשות.

לכן, כאשר היא מבקשת ממך לשמור על התינוק כשהיא מתאפרת, ודאי שאין לך בזה איסור. זה לא איסור מסייע לדבר עבירה ולא איסור לפני עיוור. וכך גם כאשר אתה מקריב אליה את הסלט עם הירקות שלא מגידול ללא חרקים. לא ברור כלל שבסלט הזה ישנם חרקים, וגם אין כאן את התנאי של "תרי עברא דנהרא" כלומר: משני עברי הנהר שבלעדיך הוא לא יכול לעבור על האיסור. וכך גם כאשר היא מבקשת ממך להגיש לה כוס מים, אם לא תגיש לה, זה רק יעורר מדנים, צעקות, והיא תקום וקח לעצמה כוס מים, כך שממש לא חסכת כל איסור אצלה, וממילא לא שייך שיהיה כאן איסור לפני עיוור או מסייע. (איסור מסייע יתכן שאין בסיטואציות הללו גם מסיבות נוספות).

לכן, בכל המקרים הללו, ודאי שאתה צריך לסייע לה, כדי לחזק את השלום בית, את התא המשפחתי, שודאי יסייע גם לך להמשיך בדרך העולה במעלות התורה והיראה, ובעז"ה כאשר היא תראה אדם סובלני ונינוח היא תבוא לקראתך הרבה יותר.