היד בה מקנח לאחר עשיית צרכיו

שאלה:

אסור לנגב ביד שמאל בשירותים כי זו היד שקושרת את התפילין, אך ביד שמאל שזו היד שמניחים עליה תפילין מתר. זה לא אומר דרשני? לכאורה יד שמאל יותר מקודשת לא?

תשובה:

כנראה בגלל שביד זו נעשה המעשה, אין לעשות בו מעשים בזויים, הנושא אינו גוף היד אלא שהיד תהיה מיועדת לעשיות מקודשות. ואגב, במשנה ברורה בסי' ג ס"ק יז הביטא שיש להחמיר לכתחילה שלא לקנח באצבע האמצעית שעליה כורכים רצועה. אגב מי שמתקשה להתנקות באופן זה רשאי בזמנינו שהקינוח בנייר והיד נשארת נקיה, לעשות זאת ביד ימין.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. האם החמירו ככה גם לגבי תינוק?
    למשל- לא לקנח לתינוק ביד ימין, אם האב עושה את זה לבנו למשל ? כי אם הנושא זה שהיד תהיה מיועדת לעשיות מקודשות, אולי גם פה. אם כי לטפל בתינוק זה חסד גדול, אך אולי עדיין לענין נפקא מינה להלכה יש התייחסות גם בזה?