בחירה חופשית

שאלה:

כתוב "אִוֶּלֶת אָדָם תְּסַלֵּף דַּרְכּוֹ, וְעַל ה' יִזְעַף לִבּוֹ" אני לא הבנתי את זה אותי לימדו שאנחנו בובות על חוט ושה' עושה הכל אז איך כשאדם שנתון במצב שאין לו אפשרויות אז פתאום זה האדם אשם? ה' הוא עושה הכל כתוב הכל בידי שמיים

תשובה:

יש לאדם בחירה! זה לשון המלבי"ם משלי פרק יט פסוק ג:

ה' הכין את האדם בענין שיוכל ללכת בדרך הטוב והחיים, ע"י חקי החכמה אשר גלה לו, וכל זמן שהוא מאמין בחוקי החכמה ילך בדרך הטוב ולא יתרעם על ה' שלא בראו ישר דרך, רק אולתו וספיקו בדרכי החכמה היא תסלף דרכו, והאולת הזה אינה מיוחסת לה' כי היא אולת אדם מצד שהוא אדם, והוא יזעף לבו על ה' שלא בראו כראוי ולא הראהו הדרך הטוב והישר.