הבדלה לפני זמן רבינו תם במוצאי שבת

שאלה:

מי שנוהג להוציא שבת לפי רבינו תם- ואמר "ברוך המבדיל בין קודש לחול" בלי שם ומלכות- לפני שהגיע זמן יציאת השבת של רבינו תם
אבל אחרי זמן יציאת השבת הרגיל הכתוב בלוחות השנה-
האם יכול לעשות כל מלאכה אחרי זמן רבינו תם גם בלי להבדיל מחדש בדיבור כלל ואפילו בלי לומר עוד פעם "ברוך המבדיל בין קודש לחול"?

האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

תשובה:

בגמרא בברכות דף כז הובא שהיו אמוראים שהיו מבדילים בתפילה ואף על הכוס לאחר פלג המנחה בעוד היום גדול, והובאו הדברים בטור סי' רצג, ומבאר שם שכמובן לא עשו מלאכה עד צאת הכוכבים אבל הבדלה זו הועילה להם ולא הוצרכו להבדיל שוב. רק יש לשים לב למקפידים על שיטת רבינו תם שיהיה לפחות אחרי הפלג של רבינו תם, שהוא בערך בזמן השקיעה שלנו.

מועדים לשמחה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. האם בכל מקרה פלג המנחה לרבינו תם יוצא לפני צאת הכוכבים לפי שיטת הגאונים- השיטה הרגילה שלנו?

    האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בחישוב זמני רבינו תם?

  2. יכול להיות שבימי החורף הקצרים הוא ממש בצאת הכוכבים, אבל לא נראה שאחרי. ואם תיקח בחשבון שצאת השבת בלוחות השנה הוא תמיד רבע שעה אחרי צאת הכוכבים בגלל תוספת שבת [ובודאי חלילה לחללה קודם] אין כל חשש.

  3. שאלה עקרונית לפי זה:

    האם גם באופן עקרוני מצד הלכות הבדלה במוצאי שבת- אפילו לפי השיטה הרגילה שלנו- שיטת הגאונים ולא לפי שיטת רבינו תם:

    האם יוצא ידי חובת הבדלה במוצאי שבת מפלג המנחה, ואין חיוב אפילו באמירת "ברוך המבדיל בין קודש לחול" לאחר צאת השבת ממש כדי להתיר עשיית מלאכה?

    האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

  4. מה יכול להיות ברור ממה שנכתב בענין זה בגוף התשובה? רק כמובן הכוונה להבדלה בתפילה ולא בנר חלילה גם לבשמים אין תועלת…

  5. תודה על הבהירות.

    רק הבהרה קטנה נוספת ברשותכם:

    כתבתם: " רק כמובן הכוונה להבדלה בתפילה ולא בנר חלילה גם לבשמים אין תועלת…"

    אני מבין שזה כולל תמיד בכל מקרה גם הבדלה על הכוס שמתירה אכילה ושתיה בצאת השבת מעבר להיתר עשיית מלאכה בצאת השבת?

    האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?