מה מברכים על עוגת מצות?

שאלה:

צורת המצות לא שונתה, בלא היכר, היא כורכת לתוכה קרם כלשהו בטעם שוקולד.

האם בתוך ארוחה היא פטורה בברכה, או שיש לברך עליה גם בתוך הארוחה.?

שאלה נוספת. ידוע שבערב פסח, אסור לאכול מצות במצב רגיל. ובשינוי, מותר.

יש מצות שבבית חרושת מצפים אותם לחלוטין בשוקולד. אחד מהסוגים נקראים שוקו מצה, שהמצה מצופה כולה בשוקולד. האם זה נחשב לשינוי שיתיר לאכול אותה, או שזה, לא שינוי מספיק שיתיר אותה.

בן אחותי אמר לי עוד לפני ערב פסח שהוא לא בטוח אם מותר לאכול כזו מצה, ואני סמכתי על זה שהמצה בשינוי, ואכלתי כזאת מצה. האם היה לי מותר או אסור? זה בשביל שאדע להבא.

תשובה:

מועדים לשמחה

אם המצה נחתכה לחתיכות שכל אחד מהם פחות מכזית, הברכה היא מזונות, אבל אם מדובר במצות שלמות שנאפו נשארה ברכתם המוציא ראה שו"ע סי' קסח סעי' י.

אין לברך על זה באמצע סעודה.

אסור לאכול זאת בערב פסח. גם לא את המצות הנ"ל מבית החרושת.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. שאלתי גם שאלה שמשום מה לא נכתבה במלואה. על עוגת מצות. המשך השורות שכן נקלטו זה שהמצה לא שונתה בלא היכר.

    אחזור שנית על השאלה הפעם במלואה. אחותי עשתה עוגת מצות, וגללה אותם עם קרם כלשהו בטעם שוקולד. אם יש יותר מכזית בעוגת המצות היא גם המוציא.

    התשובות לשאלות האחרות ברורות. תודה רבה ומועדים לשמחה.

  2. הנושא הוא לא אם יש יותר מכזית בעוגה, אלא שכל חתיכת מצה היא עדיין כזית והעוגה אינה מורכבת מחתיכות קטנות. באופן שיש בחתיכה עצמה של המצה כזית הברכה המוציא.

  3. "הנושא הוא לא אם יש יותר מכזית בעוגה, אלא שכל חתיכת מצה היא עדיין כזית והעוגה אינה מורכבת מחתיכות קטנות. באופן שיש בחתיכה עצמה של המצה כזית הברכה המוציא"-

    1. בחתיכה עצמה- הכוונה לעוגה המקורית השלמה או המנה האישית אחרי שנחתכה לכל סועד?

    2. האם כל השכבות מצטרפות לחישוב כזית?

    האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

  4. לא העוגה ולא המנה… במצה הראשונית! כלומר אם מרככים מצה במים ומבשלים אותה שלמה, הברכה המוציא, אבל אם מפוררים אותה וכך עושים את העוגה – מזונות.