מעשר כספים

שאלה:

שלום כבוד הרב.
ב"ה הקב"ה מזכה אותי לתת מעשרות.
השאלה שלי היא כזאת:
ב"ה הקב"ה זיכה אותי להוציא חוברות לליל הסדר. עלות החוברות – 600 ש"ח. אני חיפשתי תורמים לחוברות, ובינתיים אבי מורי שילם את הסכום המלא עד שאמצא תורמים ואביא לו חלק מהסכום (כדי לזכות אותו שגם יתרום). ב"ה נמצאו כמה תורמים. הראשון הביא לי 50 ש"ח, השני תרם לי 100 ש"ח. והשלישי תרם ישירות לאבי עוד 100 ש"ח. ואני העברתי את ה150 ש"ח האלה לאבי (נמצא כעת בידו 250 ש"ח). ואבי אמר לי שאת השאר מה שתורמים לי, לקחת אליי (נמצא שאבי תרם משלו 350 ש"ח). אז באמת תרם לי עוד אדם, 40 ש"ח. ועכשיו עוד מישהו מעוניין לתרום לי 200 ש"ח. כעת בידי 40 ש"ח, ועוד מעט יתווספו 200 ש"ח.
שאלה ראשונה:
האם כיוון שאבי שילם על הכל וכבר אין צורך בתרומה שלהם, ואני לוקח אותה לעצמי – זה נחשב גזל? או שעדיין אני יכול לומר בפה: שהזכות של הוצאת החוברות תעמוד להם?! (וגם הוספתי אותם בתחילת החוברת שיהיה להצלחתם).

שאלה שניה:
ממה אני צריך להפריש מעשר כספים? הרי קיבלתי 40 ש"ח, ועוד מעט 200 ש"ח. ולפני כן, קיבלתי כסף והעברתי לאבי על החוברות. ממה להפריש מעשר וממה לא?

תשובה:

שלום וברכה

מותר לך לקחת עד הסכום של 600 ש"ח.

מה שאתה מקבל עליך להפריש מעשר, מה שאביך קיבל אינו מוטל עליך. גם אביך אינו חייב כיון שנתן לכתחילה רק כהלוואה.

מועדים לשמחה.