מצה מקמח כוסמין

שאלה:

האם ניתן לקיים מצוות אכילת מצה בליל הסדר עם מצה מקמח כוסמין ומדוע ?

תשובה:

שלום רב,

כוסמין זה אחד מחמשת מיני דגן, ובודאי יוציאים ידי חובה במצות העשויות מקמח כוסמין. ראה שו"ע סי' תנג סעי' א'. אמנם כתב הרמ"א שהמנהג לכתילה לקחת קמח חיטים, אבל מנהג זה הוא משום שזה חביב יותר, ראה משנה ברורה שם. אולם לאלו שקשה להם קמח חיטה, ודאי שזה אינו חביב. ואכן היום ניתן להשיג מצות מכוסמין לאלו שקשה להם עם קמח חיטה. יש עוד סיבה להחמיר שלא להשתמש, כי אין לנו מסורת ברורה בכמה זמן הוא מחמיץ, האם כמו קמח או באופן שונה, לכן מי שאינו זקוקו לכך מסיבה בריאותית ימנע מכך.