כמה מצות בקערת ליל הסדר?

שאלה:

שלום

שמעתי שיש מן האשכנזים שנוהגים לשים בקערה יותר משלוש מצות, אצל הספרדים מקפידים דווקא שלוש, מה טעם האשכנזים?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר מנהג כזה. מנהג רוב הקהילות לשים שלוש מצות, כאשר שתים שלמות ללחם משנה ואת האמצעית חוצים ביחץ והיא הלחם עוני למצות אכילת מצה ולאפיקומן, ורמזו לכך גם שהן כנגד כהן לוי וישראל. מנהג הגר"א היה לשים רק שתי מצות, וסבר שהחצויה נחשבת אף היא כלחם משנה בליל פסח שענינו לחם עוני. רבים נהגו שכל גבר יש לו שלוש מצות, כדי שכמה שיותר אנשים סביב השולחן יוכלו לקיים את מצות הכזית מהמצות שבקערה, ואולי זה מה ששמעת.