סעודה משותפת עם אדם שאינו מברך

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים
ידוע שאסור לתת לאדם לחם לאכול אם ידוע שהוא לא יברך.. שאלתי היא אם שני בני אדם (אחד המברך ואחד שלא מברך) מתיישבים לאכול כל אחד עם מנתו שלו (ששילם עליה) ומחליטים להתחלק במנות וכך יוצא שהאדם שאינו מברך יאכל מהמנה שהזמין האדם שכן מברך. האם על ידי כך תחשב כל חצי מנה כרכושו של כל אחד מהם ואז אין חשש שנתנו לאדם שלא מברך מזון לאכול?

תשובה:

שלום וברכה

שאלה נחמדה מאוד. נראה לי שכיון שעל דעת כן הם באים לאכול, כל אחד בעלים על כל מה שיאכל, זה שמבחינת המלצר הוא מגיש זה לפני האחד וזה לפני חברו אין משמעות, שהרי על דעת כן הגיעו. אבל בכל מצב כזה הכי טוב באופן הכי טבעי לומר לחבר אני אברך ואתה תענה אמן ויהיה לך מצוה… וכך באמת מזכים את השני בברכה. ואם אתה עושה את זה על שהכל או מזונות בדיעבד זה יכול להועיל לחבר על כל האוכל.

בשורות טובות.