לבטל לכתחילה חמץ לפני הפסח כדי לאוכלו בפסח / ברכת האילנות

שאלה:

שלום רב האם מותר לבטל לכתחילה חמץ לפני פסח מה שורש הענין? 2מצות שהיתקפלו בשעת אפיה מה דינם? 3 מה שונה ברכת אילנות שאפשר לברך פעם בשנה ואילו ברכת קשת אפשר לברך כמה פעמים ביום {שמיתפזר עננים}? 4 האם מותר להיתודות ביחידות בניסן וכן בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אסור לבטל חמץ לפני הפסח כדי לאוכלו בפסח, אבל מותר לבטלו כדי לאוכלו לאחר הפסח.ז"ל המנחת יצחק ח"ו סי' עב: בנוגע לביטול חמץ בשעת היתר יש פלוגתא בין הפוסקים, עי' בש"ע ופוסקים (סוס"י מ"ז באו"ח), ולהלכה למעשה הכריע בש"ע הרב (סי' תמ"ב סעי' ה'), דאין מבטלים במתכוין כדי לאכלו בתוך הפסח, אבל מותר לבטל כדי להשהותו עד אחר הפסח, דכיון שהוא מבטלו בשעת היתר כדי לאכלו בשעת היתר, אין כאן מבטל איסור עיין שם.
  2. אנחנו חוששים שמצה כפולה לא נאפתה בפנים יפה והיא בחזקת חמץ.
  3. יש הבדל מהותי בין שתי הברכות הללו, ברכת האילנות ברכה על התפעלות הראייה כמו שהחיינו על פרי חדש, וכל ענינה של הברכה הוא ההתחדשות שיש בענין. על העונה  החדשה. ברכת הברק היא על גילוי כוחו של הקב"ה בעולם, זה לא נושא של התחדשות ולכן ניתן לברך כל יום שוב.
  4. נהגו לא לומר וידוי בתפילות בחודש ניסן, אבל כמובן אדם שעבר על חטא ורוצה לשוב בתשובה רשאי להתודות עליו