כשרות איפור וסבונים בפסח

שאלה:

האם נדרשת כשרות מיוחדת לפסח לאיפור וסבונים?

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין אין צורך בכשרות, כיון ששום דבר שם אינו ראוי לאכילת כלב, ואין צורך אלא באודם שנותנים על הפה ממש, שבזה תמיד חוששים יותר.

אבל רבים מחמירים לחפש עם כשרות לפסח, מחמת החשש שסיכה נחשבת כשתייה, וממילא מה שסכים בו את הגוף נחשב כמו אכילה, ואם נצרף לזה את הכלל שנקרא "אחשביה" שענינו שגם דבר שאינו ראוי לאכילה כאשר אני מחשיב אותו לאוכל עוברים עליו בפסח, הגענו למציאות של חמץ. אבל זו חומרא ולא מן הדין, כיון שמעיקר הדין לא מרכיבים את שני הכללים האלו יחד, כלומר אחשביה נאמר כאשר אני בוחר לאכול דבר שאינו ראוי למאכל, וסיכה כשתייה נאמר כאשר אני סך את הגוף בדבר הראוי למאכל, אבל לעשות אחשביה על סיכה כשתייה זה כבר חומרא גדולה.

מקורות:

ראה כאן מאמר נרחב בענין.