הנחת תפילין בשירותים מחמת פחד

שאלה:

למי שאין אפשרות אחרת שלהניח את התפילין בשירותים -האים מותר לו ? מקורות בבקשה

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו אכן נשאלה בימי הזעם שואת אירופה הארורה, שהנאצים ימ"ש לא הניחו ליהודים לקיים מצוות, ולמעשה בשו"ת זקן אהרן ח"א סי' א התיר בשעת הדחק כזו להניח בבית הכסא, הנושא שלו הוא באדם הנוסע ברכבת וחושש מהאנטישמיות של הנוסעים שם. אולם בשלחן מלכים (הלכה למשה סי' י ס"ק רנא, ובשלום ואמת אות קכו) החמיר בזה יותר, והקל בשל יד, ואילו בשל ראש החמיר להניח רק כשהן מכוסים, ובשניהם צידד שלא לברך על הנחה זו.

שה' הטוב יאמר לצרותינו די!