הכשרת כלים שונים

שאלה:

שלום

בעניין הכשרת כלים טרפים שהשתמשו גם לחלב וגם לבשר
אני רוצה להכשיר מחבתות, סירים וסכום

השאלות הם כך:
1. הכלים לא הוטבלו, האם אפשר להטבילם עם ברכה לפני ההכשרה?
2. הכשרת סיר- הבנתי שההגעלה כך-
מחכה 24 שעות,
ממלאו מים מבעבעים עם מעט סבון כלים,
מניח בתוכו לבנה לוהטת שאותה שמתי על הגז קודם לכן
והסיר כשר. נכון?

3. הגעלת מחבת שעיקר שימושו היה עם שמן-
לוקח המחבת שאינו בן יומו, מטבילו בסיר שעל הגז עם מים מבעבעים וסבון כלים וחשוב שיבעבעו גם כשהמחבת בתוכו, אם לא הכל נכנס אז עונה כך לחצאין, נכון?

4. הגעלת סכום- מניח את הסכום בסיר הנ"ל ^ וכמובן שהמים יבעבעו, נכון?

והכלים כשרים והינם פרווה?

תודה על התשובה ועל הסובלנות

תשובה:

שלום וברכה

  1. ההגעלה וההכשרה צריכה להיות קודם לטבילה, ואפילו בדיעבד שטבלו אותם לפני ההכשרה ראוי לשוב ולהטבילם בלי ברכה לאחר הכשרתם, ראה שו"ע סי' קכא סעי' ב.

2. אין צורך בסבון כלים. לכתחילה יש להגעיל את הסיר בתוך סיר אחר גדול ממנו, כדי שיהיה טבול ממש בתוכו, בדיעבד שאין סיר גדול יותר וזה לא מתאפשר, אפשר באופן שהצעת, כאשר המטרה של האבן הרותחת היא שהמים יגלשו על סביבותיו וכך יכשירו אותו גם מבחוץ, לכן הוא צריך להיות מלא מים מבעבעים עד שפתו.

3. כן אבל כנ"ל אין צורך בסבון. העיקר שהכל לא יהיה בן יומו.

4. נכון. וגם להקפיד שכל הכלים יהיו ניקיים לחלוטין, בלא זה לא מועילה הגעלה [לכן קשה מאוד להכשיר מחבת על ידי הגעלה].