קנין אגב – מטלטלין טפלים לקרקע

שאלה:

שלום רב, אני לומד כעת הלכות קניינים, ואני מתקשה להבין איך אפשר לקנות מטלטלין אגב קרקע? איך יש כאן גילוי דעת שע"י הקרקע אני רוצה לקנות מטלטלין שנמצאים אי שם? ואם הקנין הזה עובד אז למה אי אפשר לקנות קרקע אגב מטלטלין, תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

מטלטלין הינם פחות חשובים מקרקע, ולכן שייך להטפיל את המטלטלין לקרקע בשעת הקנאה. אבל קרקע הוא דבר יקר יותר במהותו [למרות שהמחיר יהיה זול, אבל מהות קרקע היא חשובה ממטלטלין], ולכן לא ניתן להטפיל קרקע למטלטלין.

האחרונים דנים בטעם הדבר, האם ההטפלת המטלטלים נעשה בחפצים שהמטלטלים הם טפלים לקרקע, או שהקניין של קרקע הוא חשוב וכאשר עושה קניין חשוב של קרקע מועיל הקניין גם למטלטלים שהקניין שלהם פחות חשוב.

האחרונים דנים האם הקניין של הקרקע מועיל גם למטלטלין ונחשב שקנה את המטלטלין בקניין של הקרקע, או שהמטלטלין טפלים לקקרע וכאשר זכה בקרקע נכנסו המטלטלים לרשותו ללא קניין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה גמרא קידושין כו ע"א ובמפרשים שם.