להכשיר כלי מחלבי לבשרי לאחר זמן רב

שאלה:

שלום רב
יש ברשותי סכום מצופה כסף שפעם בעבר היה לשימוש חלבי.
לפחות 10 שנים לא השתמשו בסכום זה, ויתכן אפילו 20 או יותר, היות והסט דומה מאוד לסט הבשרי שברשות המשפחה שנתנה לי את הסכום.
האם אני יכולה לנקות אותם ולהשתמש אותם לבשרי? אם כן מה עליי לעשות? ושנית, האם ניתן להכשירם לשימוש בפסח?
תודה מראש
חג שמח וכשר
סו

תשובה:

שלום וברכה

אף שמנהג בני אשכנז שלא להגעיל כלי מחלבי לבשרי ולהיפך, כדי שלא יבואו לידי טעות, כאן שכבר עברה עליו שנה ללא שימוש הדבר מותר. אבל אין להשתמש ללא הגעלה.

מקורות:

אצל בני אשכנז המנהג הוא שלא מגעילים כלי בשרי להופכו לחלבי ולהיפך, כדי שלא לגרום לבלבול בכלים, ויש בכך הקפדה גמורה מלבד כמה מקרים: כלי שנעשה בשרי בטעות, או כלי שניתן במתנה מאדם אחר השתמש בו לבשרי ואני רוצה להופכו לחלבי, וכן כלי שכבר כמה שנים ללא שימוש. אכן הספרדים מקילים בזה יותר ולמנהגם ניתן להגעיל כלי בשרי כדי להופכו לחלבי ולהיפך. על מנהג בני ספרד בזה, ראה שו”ת יביע אומר ח”ג יו”ד סי’ ד. על מנהג בני אשכנז, ראה מגן אברהם סי’ תקט סעי’ יא. על האופנים השונים בהם הקלו בזה גם לבני אשכנז, ראה ס’ הכשרות עמ’ פג.