מריחת חלבון ביצה על כוויה בשבת

שאלה:

בס"ד
האם מותר בשבת למרוח את הלבן של הביצה על כוויה, כיון שהחלבון של הביצה מכיל קולגן שהוא חומר יסודי חשוב בבניית תאי עור ולכן עוזר להתחדשות של העור שנפגע בכוויה. כמו כן הוא בעל השפעה מקררת (גם אם הוא לא הוצא מהמקרר) כלומר כאשר מורחים אותו על מקום פגוע הגוף מגיב לחומר בקירור מקומי שעוזר להרגיע את תחושת הכוויה.

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהחלבון הוא חומר דומה לג'לי ואינו נוזלי ממש, נראה שדינו כמשחה שאין למרוח אותה בשבת על הגוף. בשעת הצורך, באופנים שמתירים עיסוק ברפואה בשבת, כאב משמעותי או חשש זיהום וכדומה, ניתן להניח את החלבון על הגוף או על תחבושת ורק לסגור את התחבושת על הפצע כך שהחלבון מונח עליו אבל לא למרוח.

[ביצה חיה אגב אינה מוקצה, ראה ארחות שבת פרק יט סעי' קכ].

לעצם הענין יש להתייעץ עם רופא אם מבחינה סטרילית נכון לעשות דבר כזה או שזה עלול לגרום לזיהומים.

רפואה שלמה.