שליח קנה עבורו ועבור המשלח וקיבל הנחה מהמוכר

שאלה:

לכבוד הרבנים!
חברי נתן לי כסף לקנות לו ספר וגם אני קניתי ספר וביחד עלה 100 ש"ח ואז המוכר עשה מעט הנחה ואמר לשלם 95 ש"ח. אזי האם זה נחשב שעשה לי הנחה ואני ארווחתי את 5 ש"ח או להתחלק בשווה?
ומה הדין במקרה שהמוכר מכיר אותי ובגלל זה עשה הנחה?
שבת שלום!

תשובה:

שלום וברכה,

כשעשה המוכר הנחה, ההנחה היא לשני הספרים, ולכן שניכם חולקים בהנחה. גם אם ההנחה באה בגלל שמכיר אותך הרי ההנחה של שניכם. ראה במקורות.

בהצלחה.

מקורות:

כאשר השליח עירב את המעות וקנה לשנים ביחד נחשבים שניהם הקונים, כמבואר בשו"ע סימן קפד ס"א.

אם קיבל השליח מתנה מהמוכר, יש אופנים שהמתנה שייכת לשניהם ויש אופנים ששייך רק לשליח, ויש אופנים ששייך למשלח, כמבואר בסימן קפג. אבל כאשר נעשתה הנחה בקנייה תמיד הרווח לבעל המעות – גם אם השליח טרח עבור ההנחה – כמבואר שם ס"ט ובסמ"ע. וכאן השליח והמשלח הם בעלי המעות, וזכות ההנחה מתחלקת בין שניכם.