קטניות בשבת שלאחר שביעי של פסח בשנה זו

שאלה:

האם מותר (לאשכנזים) השנה לבשל ביו"ט צ'ולנט עם קטניות לכבוד שבת? התכנית היא שלאחר הפסח הסיר ימשיך לשמש במהלך השנה.

אין בעיה בכך שבבין השמשות עדיין חל איסור קטניות?

שאלה שניה, אנו מתארחים אצל ספרדים בחג וידוע לי שמבשלים בסירים שגם בושלו בהם קטניות בן יומו. אני יודע שבדיעבד בטל ברוב אבל אין כאן ביטול איסור לכתחילה?

תודה.

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין אין מניעה לבשל מיני קטניות במהלך חול המועד של חג הפסח, אף שיש שנהגו שלא לבשלם, ומכל מקום המנהג לייחד לקטניות כלים מיוחדים בפני עצמם ונזהרים שלא יתערב במאכלים אחרים, ואין בהם איסור מוקצה אחרי החג.

מקורות:

ראה כאן לגבי בישול קטניות בכלי פסח, לגבי בישול בחג הפסח קטניות, האריכו הפוסקים בעיקר בדין בישולם בשביעי של פסח הארכנו במק”א ונציין כאן מראה מקומות בענין זה: ברכ”י סי’ תסז סק”ה הביא מהכנה”ג שאסור, ועי’ בדבריו במחב”ר סק”ו, שו”ת רב פעלים או”ח ח”ג סי’ ל, נראה שאסר. וראה בחזו”א או”ח מט ס”ק טו ושו”ת דובב מישרים סי ‘ מט, ומדבריהם נלמד שאסור משום מוקצה. ובשלמי יהודה (פ”ח סכ”ג-כה) הביא לגבי קטניות, בשם הגריש”א והאז נדברו שאינם מוקצה הואיל וראוי לכבד לספרדים. וציין שם בהערה לשדי חמד מערכת חו”מ סי’ ו’ אות ו’ וכף החיים סי’ תנג ס”ק טז, שמותר לבשל אורז בז’ של פסח מטעם הואיל דמקלעי.

לגבי חמץ או קטניות בשבת שלאחר שביעי של פסח, ציין שם שיש מקילין ויש מחמירין, ובהערות: ציץ הקודש ח”א סי’ לה וסי’ לט, [ובסי’ לה אסר משום דילמא אתי למיכל מיניה], לוח א”י להגרימ”ט מביא באריכות כל הדיעות, ומנחת יצחק ח”ז סי’ לג האריך בדבריו. וע”ע בדעת הגרש”ז במנחת שלמה (ח”ב סי’ לב, במהדורה של שלשה כרכים, ובמהדורה של שני כרכים זה בחלק השני סי’ יז בסופו), ולפי האוסרים משום שמא יבא לאכול מהם א”כ הוא הדין כל הפסח אין לבשלם, ולא רק ביו”ט אחרון, אולם דעת רוב הפוסקים שאין מניעה בבישול בשביעי של פסח לצורך שבת שלמחרתה א”כ אין מניעה בבישול בחול המועד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. עיינתי, תודה. רציתי לשאול, מדוע אין התר לפי המבואר ביו"ד צט,ז שבכלי הבלוע איסור אך דרכו תמיד להתבטל מותר בשימוש, והרי כלי בלוע קטניות צריך רוב ולא שישים, ולכאורה תמיד יש רוב, וא"כ מדוע אסור בשימוש ע"פ ההלכה שם ביו"ד? האם משום שלפעמים מטגנים בצל ואז אין רוב?