נוסח ברכת המכין מצעדי גבר

שאלה:

ב"ה
שלום רב!
האם אפשר לדעת, מה מקור הנוסחים בסידורי אשכנז, של הוצאות מילר ("בית תפילה") , ואשכול ("טוב ומטיב")?
שמתי לב למשל, לשינוי אחד לפחות, כרגע שזכור לי, בברכות השחר.
בסידור ראשון כתוב "אשר מכין מצעדי גבר", ובסידור השני- "המכין מצעדי גבר".
כמו כן גם ב"בשלש עשרה מידות התורה נדרשת" לעומת "בשלש עשרה מידות התורה נדרשת בהן".
ישנו עוד סדור "כלילת יופי", אך איני זוכר את שם של המו"ל וניסוח מדוייק של המוזכר לעיל..
ממה נבעו ההבדלים ומה מקורם שלהם ושל אחרים?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אני מניח שהם התבססו על סידורים עתיקים, למשל בסידור רדעלהיים משנת קנ"ז הנוסח הוא אשר הכין מצעדי גבר, וכך כתוב גם בסידור המדוייק של רבי שבתי סופר,  אולם הנוסח המקובל הוא המכין מצעדי גבר, וכך כתב בסידור עליות אליהו על פי הרי"ף והרמב"ם ודברי הפוסקים בסי' מו, וראה שם מדברי המשנה ברורה בשם האגודה כדעה הראשונה, כך שכל נוסח יש לו מקורות, אינני יודע לפי מה בחרו.

יום טוב.