מתנות לאביונים – נשים

שאלה:

שלום,
לא נתתי מתנות לאביונים בפורים. שאלתי אם אני יכולה לצאת יד"ח המתנות שאבי נתן. אח"כ ראיתי בספר כלשהו שאדם צריך לתת וגם אשתו, ולחנך את בניו ובנותיו לתת. שאלתי היא האם אני יכולה לתקן וכיצד.

תשובה:

שלום וברכה

אם אביך היה נותן במפורש בעבורך זה היה מועיל לחלק מהדעות ראי במקורות, אבל כיון שלא הפריש עבורך במיוחד ודאי שלא קיימת את המצוה, כמו כל דבר שהחסרנו, יש להתחרט ולקבל בעזרת ה' בעתיד לקיים הכל בקפדנות וזה יהיה בסדר בעז"ה.

מקורות:

הפוסקים כתבו שלמרות שגם אשה ואפילו נשואה חייבת במתנות לאביונים, יכול הבעל לתת את המתנות עבורה, ואין צורך שהיא תזכה בכסף. כך ניתן להוכיח מדיני הקרבנות, שיכול האיש להביא את קרבן אשתו משום שאשתו כגופו (ראה רמב”ם, הלכות שגגות פרק י, הלכה ו), וכן הדין במתנות לאביונים (אגרת הפורים, פרק ד, בשם הרב ניסים קרליץ שליט”א; שערי ימי הפורים, עמ’ קל). כן נראה אף בפשטות: כמו שיכול אדם לשלם את חובו של חברו, כך יכול לתרום מתנות לאביונים עבור אחרים.