הונאה במסחר דיגיטלי

שאלה:

שלום וברכה,
אשמח לקבל מידע על הונאה במסחר דיגיטלי (דרופ פישינג).
מדובר בכעין סוכני מחירות שנכנסים לאתרי מכירות גדולים (כדוגמת איביי, אמזון) ומשווקים מוצרים של מוכרים המופיעים שם ללקוחות שונים. המתווך מעלה את המחיר ומרוויח את הפער.
כפי מה שהבנתי בערך, המתווך אינו קונה בעצמו את המוצר אלא רק מקשר בי ןהמוכר ללוקח תוך דרישת מחיר גבוה.
במקרים רבים מדובר על העלאת המחיר בעשרות או מאות אחוזים.
כך הבנתי בערך את השיטה.
א. אשמח לדעת האם יש בכך חששות הונאה, (יש לציין שזה כבר לא כמסחר רגיל שמוכרים במקום אחד חפץ שבמקום אחר הוא זול יותר, יש כאן איחוד גלובלי של כל המסחר וכך מוכרים כל דבר בכל מקום).
ב. שאלה נוספת הנוגעת לזה, האם יש חשש במתווך המעמיד מוצרים למכירה ומבוצעות אצלו עיסקאות בשבת.
ג. האם יש עוד מידע הלכתי הנצרך לשיטות המסחר באתרים.

תודה רבה
שלמה

תשובה:

שלום וברכה,

  1. אם המחיר שלוקחים המתווכים הוא מקובל בשוק, וכך לוקחים כל מתווכים בסוגי עיסקאות כאלו, אין איסור אונאה או גזל. ואם הוא עצמו מפריז על המחיר ולוקח מחיר גבוה ממחיר השוק, נחשב לאונאה או לגזל.
  2. כאשר גויים רוכשים אין איסור, כיון שהמוכר עצמו לא עושה מסחר אלא הם רוכשים. כאשר יהודים מחללי שבת רוכשים, המוכר אינו עובר באיסור שבת, אך מכשיל ומסייע להם בחילול שבת. על כן כאשר האתר מיועד גם ליהודים עדיף לסגור את האתר בשבת, ואם לא שייך לעשות כן יש לציין בלוגו של האתר שהאתר שומר שבת, כך שמתריע בהם שלא לקנות בשבת.

בהצלחה.