פסיקת בין דין ללא שמיעת שני הצדדים

שאלה:

שלום וברכה לרבנים
אם אדם תובע "גבר אלים" בבית דין, האם יש היתר לבית הדין לדון ולהגיע לפסיקת הלכה גם ללא שמיעת טענתו של ה"גבר אלים"?
האם יש הבדל בין דיני ממונות לבין דינים אחרים כגון ענייני גירושין, אישות וכו'?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

פסק דין שנעשה מתוך שמיעת צד אחד, הפסק דין בטל, (שו"ת בעי חיי ח"א סימן יח).

מצאנו לגבי עדות שאם הבע"ד אלים והעדים מפחדים להעיד נגדו, מותר לקבלם שלא בפניו, אבל לשמוע צד אחד, והבע"ד האלים לא ידע איך ועל מה להגיב לא שמענו. ואם נתיר לקבל דברי האחד בלי השני, א"כ יגיע הפסדים גדולים לאלים בלי שידע איך להגיב.

אין הבדל בין ממונות לאישות, וכמבואר באבן העזר סימן יא סעיף ד שאין לקבל עדות על אשת איש שזינתה שלא בפניה ושלא בפני בעלה.

בהצלחה.