הכשרת מיני בר מים לפסח

שאלה:

שלום,כיצד מנקים לפסח מיני בר חם/קר שהוא גם מותר בשבת.של חב' נועם/אפיקים?

תשובה:

שלום רב.

לענין מים קרים אם המיני בר נקי היטב אין חשש. אולם לענין המים החמים, אף על פי שמדובר רק במים נהגו להחמיר לענין פסח ש”ניצוק” נחשב “חיבור”, כלומר, כשאתה פותח את הברז נוצר חיבור בין הכוס ותכולתה למיני בר על ידי הקילוח, ולענין פסח מחמירים שחיבור זה מבליע טעם במיני בר [יש אופנים שלא נאמר ניצוק כמחובר, אולם יש להניח שבמהלך השנה או השנים אירע פעם שנוצר חיבור של ממש בין חמץ לכלי]. לכן מעיקר הדין אפשר להכשיר לפני פסח על ידי פתיחת זרם המים החמים ועירוי עליו מקומקום רותח מבחוץ, אבל המחמיר שלא להשתמש במים החמים בפסח תבוא עליו הברכה.

מקורות:

על כך שזוהי חומרא בפסח ראה שו”ת מנחת יצחק ח”ה סי’ פא. אך לכתחילה מחמירים גם לענין בשר בחלב, שלא לערות ישירות על חלב שאם כן יקבל טעם חלב אף שבדיעבד זה לא אוסר את המכשיר.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. במים קרים אין דין ניצוק? הלא לפעמים נותנים מים קרים לכלי חם ונעשה חיבור ע"י ניצוק (שכיח מאוד בבקבוק של תינוק שמדי חם ומוסיפים מים קרים)

  2. כל החשש הוא רק פתח את ברז החמים מעל כוס שיש בה ממש חמץ?
    ומה הדין אם פתח מעל קפה, סוכר ותה שלא כשרים לפסח, אבל אין בהם חמץ, וכן ביחס לכוסות שלא ידוע שהשתמשו בהם חמץ גמור חם?